Boczniaki w ziołowej śmietanie (4 porcje)
- 800 g boczniaków,
- 1 duża cebula,
- pęczek zielonej pietruszki,
- świeży majeranek,
- 4 łyżki masła,
- 1/8 litra białego wina,
- sól ziołowa,
- świeżo zmielony biały pieprz,
- starta gałka muszkatołowa,
- trochę sosu worcester,
- 1 łyżka jarzynki,
- 1 żółtko,
- 300 g kwaśnej śmietany.
Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać.
Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić,
1 porcja = 1842 kJ = 440 kcal
Boczniaki na grzankach
- 450 g boczniaków,
- 3 łyżki oleju,
- 2 jajka,
- mała cebula,
- 15 kromek czerstwej bułki,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki tartego sera,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- łyżka tartej bułki,
- natka pietruszki,
- listki świeżej bazylii,
- sól,
- pieprz.
Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą.
Boczniaki z patelni - boczniaki w panierce
- 0,5 kg boczniaków
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- szklanka mąki pszennej
- pieczywo np. bagietka
- opcjonalnie: jajko, bułka tarta
Boczniaki myjemy je pod bieżącą wodą i układamy na ściereczce kuchennej, aby dokładnie odsączyć grzyby z wody. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oleju. Przyprawione boczniaki obtaczamy w mące(opcjonalnie w jajku i potem w bułce tartej - jak schabowy) z dwóch stron i dobrze obsmażamy na patelni z każdej strony aż zrobią się lekko złote i chrupiące.
Usmażone grzyby przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Boczniaki podawajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.
Kotlety z boczniaków
- 200 g boczniaków
- 1 łyżeczka przyprawy typu Jarzynka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 bułki pszennej
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
- 3 łyżki gorącej wody
- sól, pieprz
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Umyte boczniki zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj przyprawę Jarzynkę. Całość gotuj 15 – 20 minut. Po tym czasie boczniaki odcedź i odsącz z nadmiaru wody.
Ugotowane boczniaki najlepiej zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli nie posiadasz maszynki, połowę boczniaków zblenduj, a drugą połowę drobno posiekaj – ja skorzystałam z tego sposobu i powiem szczerze, że sprawdził się idealnie 😀
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na odrobinie tłuszczu.
Bułkę pszenną zalej mlekiem (użyłam sojowego) i odstaw na 10 minut.
Mąkę z ciecierzycy lub owsianą wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut (powinien powstać kleik, który zastąpi jajko).
Boczniaki wymieszaj z podsmażoną cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką oraz kleikiem z mąki. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Równie dobrze możesz je upiec w piekarniku.