Boczniak przepisy - potrawy z boczniaka

Boczniaki w ziołowej śmietanie (4 porcje)

  • 800 g boczniaków,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • świeży majeranek,
  • 4 łyżki masła,
  • 1/8 litra białego wina,
  • sól ziołowa,
  • świeżo zmielony biały pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • trochę sosu worcester,
  • 1 łyżka jarzynki,
  • 1 żółtko,
  • 300 g kwaśnej śmietany.

Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, boczniak przepisy następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatałową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów, jeszcze raz podgotować przez kilka minut.

1 porcja = 1842 kJ = 440 kcal

Boczniaki na grzankach

  • 450 g boczniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 jajka,
  • mała cebula,
  • 15 kromek czerstwej bułki,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki tartego sera,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżka tartej bułki,
  • natka pietruszki,
  • listki świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą.

21 przepisów na dania z boczniaków

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w tutaj    Zamknij