Boczniaki przepisy - potrawy z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Boczniaki w ziołowej śmietanie (4 porcje)

  • 800 g boczniaków,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • świeży majeranek,
  • 4 łyżki masła,
  • 1/8 litra białego wina,
  • sól ziołowa,
  • świeżo zmielony biały pieprz,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • trochę sosu worcester,
  • 1 łyżka jarzynki,
  • 1 żółtko,
  • 300 g kwaśnej śmietany.

Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatałową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów, jeszcze raz podgotować przez kilka minut.

1 porcja = 1842 kJ = 440 kcal

Boczniaki na grzankach

  • 450 g boczniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 jajka,
  • mała cebula,
  • 15 kromek czerstwej bułki,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki tartego sera,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżka tartej bułki,
  • natka pietruszki,
  • listki świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą.

Boczniaki z patelni - boczniaki w panierce

  • 0,5 kg boczniaków
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • szklanka mąki pszennej
  • pieczywo np. bagietka
  • opcjonalnie: jajko, bułka tarta

Boczniaki myjemy je pod bieżącą wodą i układamy na ściereczce kuchennej, aby dokładnie odsączyć grzyby z wody. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy na patelni 3-4 łyżki oleju. Przyprawione boczniaki obtaczamy w mące(opcjonalnie w jajku i potem w bułce tartej - jak schabowy) z dwóch stron i dobrze obsmażamy na patelni z każdej strony aż zrobią się lekko złote i chrupiące.

Usmażone grzyby przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Boczniaki podawajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.

Kotlety z boczniaków

  • 200 g boczniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Jarzynka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 bułki pszennej
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
  • 3 łyżki gorącej wody
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Umyte boczniki zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj przyprawę Jarzynkę. Całość gotuj 15 – 20 minut. Po tym czasie boczniaki odcedź i odsącz z nadmiaru wody.

Ugotowane boczniaki najlepiej zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli nie posiadasz maszynki, połowę boczniaków zblenduj, a drugą połowę drobno posiekaj – ja skorzystałam z tego sposobu i powiem szczerze, że sprawdził się idealnie 😀

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na odrobinie tłuszczu.

Bułkę pszenną zalej mlekiem (użyłam sojowego) i odstaw na 10 minut.

Mąkę z ciecierzycy lub owsianą wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut (powinien powstać kleik, który zastąpi jajko).

Boczniaki wymieszaj z podsmażoną cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką oraz kleikiem z mąki. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Równie dobrze możesz je upiec w piekarniku.

21 przepisów na dania z boczniaków

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności