Uprawa boczniaka krok po kroku

Boczniak jest grzybem występującym w naturze. Pierwsze próby uprawy boczniaka przeprowadził w 1897 roku Matrouchot we Francji. uprawa boczniaka Dopiero pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia opracowano metody towarowej uprawy tego grzyba. Wzrosło też znacząco spożycie boczniaka. W 1991 roku światowa produkcja boczniaka wynosiła 917 tys ton.

Obecnie w Polsce dość prężnie rozwija się uprawa boczniaka, z roku na rok przybywa producentów i konsumentów tego smacznego i zdrowego grzyba. Duża część produkcji krajowej jest eksportowana do krajów Europy Zachodniej i Ameryki Północnej.

Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczęściej uprawianych grzybów w naszym kraju. Boczniak należy do rodziny boczniakowatych, obejmujących wiele gatunków grzybów, z których najbardziej znanym w uprawie jest boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). W środowisku naturalnym występuje na martwym drewnie drzew liściastych, w okresie wczesnowiosennym oraz późnojesiennym. Występuje w licznych kępkach. Boczniak jest saprofitem rozwijającym się dzięki materii organicznej, którą rozkłada na związki proste.

Najbardziej optymalnym podłożem do amatorskiej uprawy boczniaka jest słoma oraz drewno.

Uprawa boczniaków jest bardzo łatwa i poradzą sobie z nią początkujący ogrodniczy. Jeśli Ty chcesz zacząć uprawę boczniaka przeczytaj dostępne artykuły na tej stronie. Pomogą Ci one zacząć uprawę tego odżywczego grzyba, abyś mógł później cieszyć się smakiem tych grzybów w kuchni.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w tutaj    Zamknij