Uprawa boczniaka

Boczniak jest grzybem występującym w naturze. Pierwsze próby uprawy boczniaka przeprowadził w 1897 roku Matrouchot we Francji. Dopiero pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia opracowano metody towarowej uprawy tego grzyba. Wzrosło też znacząco spożycie boczniaka. W 1991 roku światowa produkcja boczniaka wynosiła 917 tys ton.

Obecnie w Polsce dość prężnie rozwija się uprawa boczniaka, z roku na rok przybywa producentów i konsumentów tego smacznego i zdrowego grzyba. Duża część produkcji krajowej jest eksportowana do krajów Europy Zachodniej i Ameryki Północnej.

Hodowla boczniaka

Obok pieczarki boczniak jest jednym z najczęściej uprawianych grzybów w naszym kraju. Boczniak należy do rodziny boczniakowatych, obejmujących wiele gatunków grzybów, z których najbardziej znanym w uprawie jest boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). W środowisku naturalnym występuje na martwym drewnie drzew liściastych, w okresie wczesnowiosennym oraz późnojesiennym. Występuje w licznych kępkach. Boczniak jest saprofitem rozwijającym się dzięki materii organicznej, którą rozkłada na związki proste. Boczniak ostrygowaty może rosnąć w umiarkowanej temperaturze od 20 do 30 stopni Celsjusza i wilgotności 55-70% przez okres od 6 do 8 miesięcy w roku. Można go również uprawiać w miesiącach letnich, zapewniając dodatkową wilgotność niezbędną do jego wzrostu.

Najbardziej optymalnym podłożem do amatorskiej uprawy boczniaka jest słoma oraz drewno.

Uprawa boczniaka ostrygowatego jest bardzo łatwa i poradzą sobie z nią początkujący ogrodnicy. Jeśli Ty również chcesz zacząć uprawę boczniaka przeczytaj dostępne artykuły na tej stronie. Pomogą Ci one zacząć uprawę tego odżywczego grzyba, abyś mógł później cieszyć się smakiem tych grzybów w kuchni. Przepisy na potrawy z boczniaka znajdziesz na podstronie boczniak przepisy.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności