Boczniak w kuchni

Boczniaki w ziołowej śmietanie (4 porcje)



boczniak

800 g boczniaków, 1 duża cebula, pęczek zielonej pietruszki, świeży majeranek, 4 łyżki masła, 1/8 litra białego wina, sól ziołowa, świeżo zmielony biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, trochę sosu worcester, 1 łyżka jarzynki, 1 żółtko, 300 g kwaśnej śmietany.


Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatałową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów; jeszcze raz podgotować przez kilka minut.

1 porcja = 1842 kJ = 440 kcal

Boczniaki na grzankach



450 g boczniaków, 3 łyżki oleju, 2 jajka, mała cebula, 15 kromek czerstwej bułki, 1/4 kostki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki tartego sera, 2 łyżki gęstej śmietany, łyżka tartej bułki natka pietruszki, listki świeżej bazylii, sól, pieprz.


Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrajane ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą.


Więcej...

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności