Wartości odżywcze boczniaka

Boczniak jest grzybem o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze. Jest bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), zawiera też duże ilości:

  • witaminy PP(niacyny) około 37mg/100g suchej masy (ss),
  • związki mineralne (potasu 3g, wapnia 130mg, sodu 125mg, magnezu 190mg, żelaza 36mg, fosforu 130mg, cynku 1,6mg / 100g ss)
  • i wartościowe białko, które w około 70% trawione jest przez organizm człowieka.

W owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D-glukanu, substancji, która działa przeciwnowotworowo. Ponadto zawarty w boczniaku kwas foliowy (około 0,15mg/100g ss) i enzymy powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Ze względu na swe właściwości boczniaki zalicza się do grzybów leczniczych. To nie koniec substancji pozytywnie wpływających na zdrowie, które znajdziemy w tych grzybach. Poszczególne odmiany boczniaków zawierają związki organiczne m.in. o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym czy przeciwalergicznym. Dlatego też trzeba stwierdzić, że grzyby te są nie tylko zdrowe, ale działają wręcz leczniczo.

Kaloryczność boczniaka

Boczniak jak większość grzybów ma mało kalorii. W 100 gramach tego grzyba znajdziemy aż 33 kcal :).

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności